Házi tészta tésztagéppel 1. - lasagne


 Bár készítettem már többször házilag tésztát, ez volt az első alkalom, hogy az új tésztagépemet használtam. Jamie Oliver egyik régen látott műsorából - ahol a házi tésztáról volt szó, ő nagy hévvel gyúrta, nyújtotta a tésztát, a tőle megszokott őrült stílusban - lestem el a technikát és az alapreceptet.
  Miközben készítettem, gyúrtam, nyújtottam, nagyon élveztem az egészet, s bár nekem még nem lett olyan sima, mint Tésztás lányé, és annak idején nagymamámé, dédnagyanyámé, úgy érzem jó barátok leszünk én és a tésztagépem. Még hullámos is lett a széle, de ez az ízén nem változtatott, úgy gondoltam ez nem egy formázott tészta, de ha majd olyat készítek méretre szabom, mellesleg így a teljes mennyiséget fel tudtam használni maradék nélkül. Az pedig vitathatatlan, hogy a friss házi tésztának nincs párja. :)
  Az első próbálkozásra a kiválasztott recept pedig a lasagne volt, amit a jól bevált receptem szerint készítettem. Mint megtudtam a már említett műsorból 1 nagy tojáshoz kell kb 10 dkg liszt, meg egy nagy csipet só, és ezt sima tésztává kell gyúrni. Tésztás lánynál viszont láttam egy olyan variációt, hogy tett a tésztába olíva olajat is, ez megtetszett, ezért én is így tettem, és a 3 tojásos adagomhoz tettem 2 cl olajat.

Tehát a tésztához kell:

30 dkg sima liszt
3 tojás
3 csipet só
2 cl olívaolaj

  Mindezt sima tésztává gyúrjuk, úgy, hogy a liszt közepébe mélyedést készítünk beleütjük a tojásokat, beleöntjük az olajat, és a sót, majd fokozatosan keverjük el a liszttel mindezt. Addig gyúrjuk, hogy a végén egy kemény, sima tésztát kapjunk. Szerintem én 10-15 percet biztosan gyúrtam, a kezem az fájt a végére, tehát az már jó jel a tészta szempontjából.
  A tésztát ezután hagytam pihenni letakarva kb. fél óráig, ezután ellapítottam, és felvágtam úgy, hogy a tésztagépbe elkezdhessem nyújtani. A legnagyobb fokozaton többször átnyújtottam, összehajtottam és nyújtottam, majd a legvékonyabbra nyújtottam el, kis lisztet szórtam a tészták közé, így sorakoztattam őket egy tálcára nagyjából méretre vágva. S az ebédhez így frissen használtam fel.


   Lasagne receptje itt található. A különbség csak annyi, hogy ezzel a tésztamennyiséggel pont egy réteggel többet lehet készíteni.

Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

 1. Érdekes hogy más blogján kell felfedeznem, hogy mit lehetne csinálni. Van ilyen gépem de eddig még csak lebbencset meg szélesmetéltet csináltam vele.Igaz eddig még ezt a fajta húsos tésztát sem csináltam. De ezután majd kipróbálom én is. Nagyon guszta lett!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! Csak bátran, nem az a lényeg, hogy hol fedezi fel az ember, hanem, hogy felfedezte és aztán kipróbálhatja. :) Nagyon finom ám! :))

   Törlés
 2. Hűűű, de tetszik, hogy milyen egyenletesen vékony!!! Van ilyen gépem, de nem használom, hamarabb kapom elő a nyújtófát :D Finom kaja, jó fotók!

  VálaszTörlés
 3. Örülök Vicuska! Én meg ha tehetem mostantól pihentetem a kezem! :D Köszönöm! :)

  VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...