Borsos tokány pirított rizzsel




Nagyon kedvelem ezt az ételt, mégis nagyon ritkán készítjük el itthon. A minap sertésből készült, de szokták marhából, sőt még zúzából is készíteni. Ezeken belül is van csomó fajta pl.: borsos tokány amit készítettem, és gyakran összekeverik a borsós tokánnyal, van még a hentes tokány ami egy szalonnás, savanyú uborkás változat, vagy a csikóstokány amit tejföllel habarnak be. Igazából sokan sokféleképpen készítik a tokányokat, ami tájegységtől is függ, meg persze, hogy ki mit szeret.

Én így készítettem a borsos tokányt:

Tokány:
1 fej hagyma apróra vágva
50 dkg sertéscomb, vagy sertés apró hús csíkokra vágva
fél paradicsom
1 ki darab fehér paprika
1 ek liszt
olaj, só, bors

Körethez:
1 bögre rizs
szűk 2 bögre víz, vagy zöldségalaplé
só, bors

  Kis olajon megpároljuk a hagymát, majd rádobjuk a husit, sózzuk, borsozzuk (borsból többet teszünk a szokásosnál, mivel ez a domináns fűszer, de azért vigyázzunk, hogy túl erős ne legyen) és ha kifehéredett, meghintjük egy evőkanál liszttel majd felöntjük kis vízzel, épp, hogy ellepje. Hozzáadunk egy kis paradicsom felét egészben, vagy kockázva, és egy kis darab paprikát, ezek csak az ízükért kellenek, a végén kivesszük őket, ha valakit zavar a paradicsom héja, meg is hámozhatja. Időközben a kívánt sűrűségen tartjuk a szaftját.
  A rizst megpirítjuk kis olajon, majd felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk és ha a lé elfőtt, letakarjuk konyharuhával, majd rátesszük a fedőt, és pihenni hagyjuk.
  Tálalásnál a rizsre halmozzuk a tokányt, friss kovászos uborkával a legfinomabb. Jó étvágyat!


Megjegyzések